piatok 23. septembra 2016

Víkendové tripy


Každý víkendový výlet plánujem už od pondelka, aby sme sa mali na čo pekne tešiť a hneď po práci sadáme do auta a hajdy spoznávať nové miesta. Toto leto bolo pestré na nové zážitky. Vybrala som krásne poľské horské mestečko Zakopané, Noc lampiónov v Námestove a Radvanský jarmok v Banskej Bystrici .


Zakopané – 19.8.2016

Je to krásne mestečko na poľskej strane Tatier s množstvom akcií, možností na športové, gurmánske, kultúrne vyžitie. My sme si vzali do kufra bicykle a prešli sme okolie krížom krážom.  Jedno musím potvrdiť, tí Poliaci vedia ako to robiť, majú super služby, super ceny, jedlo a trhy. Vyšliapali sme si z na Gubalowku, kde je nádherný výhľad na Kasperský vrch – dych berúca panoráma. Vyskúšali sme na miestom festival, ktorý sa konal práve počas našej návštevy výborné pochúťky: mäská, syry, šaláty a jedinečné polievky. Už sme boli v Zakopanom tri krát a teším sa na štvrtú návštevu, ktorú možno spojíme s lyžovačkou, možno prídeme počas vianočných trhov, ktovie, ale radi sa tam vrátime.


Noc lampiónov – 3.9.2016

2 ročník krásnej spomienkovej akcie na utopených na Oravskej priehrade sa konala v zátoke pri amfiteátri. Minulý rok sa utopili naši dvaja kamaráti v týchto studených a zradných vodách, tak sme im boli poslať pozdrav v podobe sviečky v lampióne. Cca 5000 ľudí, nádherné mrazivé ticho, v diaľke skladby Enye a ľudia kladú lampión so svojimi želaniami na vodu a myslia na svojich blízkych, ktorí ich opustili. Perfektná akcia, klobúk dolu pred organizátormi, ktorí všetko po druhýkrát zvládli a vytvorili jedinečný moment a aj rekord v počte plávajúcich lampiónov.


Radvanský jarmok – druhý septembrový víkend

Tento rok to bolo po 359. Krát, čo sa stretli remeselníci na tradičnom Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici. Keďže som v tomto krásnom banskom meste študovala 5 rokov, každý rok sa tu rada vraciam, stretnem sa so známymi, ochutnám burčiak – vždy biely, ktorý ma osvieži a vypne z bežného kolotoča všedných dní a potom do noci kecáme a popíjame. Tento rok však väčšina prešla na medovinku a tak sme ešte aj na druhý deň boli zalepení až za ušami. V sobotu sme si dali tradičné bryndzové koláče s cibuľou, lokše, placky a pikantné langoše. Všetko chutilo :) viď foto. Najdlhšie rady, kde si počkáte aj hodinku je na tradičné pukanské párance. Je to tradičný recept, ktorí láka všetkých návštevníkov jarmoku a oplatí sa radu vystáť aj za cenu 3€ za porciu. Sú to vlastne  cestoviny, ktoré sa vhadzujú do vriacej vody, kde sa uvaria. Podávajú sa so zemiakmi a slaninkou, prípadne s tvarohom posypaným cukrom. My milujeme tvarohové a tradične si vystojíme radu v nedeľu ráno. Mňamky, už sa slinky zbiehajú na ďalší rok.


Pekný víkend a dajte tipy na ďalšie krásne víkendové akcie :)

    Centrum mesta Zakopané

   

    vyhliadka Gubalowka

   

    Noc lampiónov na Oravskej priehrade







    Drevorubačské párance z Pukanca



   darček - náramok od šikovnej žienky 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára